新一代投资公司
需要帮忙?联系
联系电话:  +8621 8024 5997 联系我们

Latvian Press — Adijāns: Virtuālās valūtas triumfs

Laikā, kad 2010. gadā par 10 000 Bitcoin vienību tika nopirkta pica, neviens vēl nevarēja zināt, kā virtuālās valūtas projekts attīstīsies tālāk. Šodien tas dažkārt pat tiek dēvēts par digitālo zeltu, un marta beigās kopējā vienību vērtība sasniedza vēsturisku robežu - vienu miljardu ASV dolāru. Vairumam lasītāju digitālā valūta saistīsies ar ko visai abstraktu un tas ir saprotams, taču, tiklīdz ar šīm digitālajām vienībām var iegādāties reālu preci vai pakalpojumu, viss kļūst savādāk. Globālā finanšu krīze, neuzticība bankām un to uzraudzības iestādēm lielā mērā ir stimulējušas dažādu alternatīvu popularitāti, no kurām vispieprasītākā ir tieši Bitcoin.

Šā gada janvārī vienas digitālās monētas vērtība vēl bija tikai 15 ASV dolāru, tagad - aprīļa sākumā - tā jau sasniegusi 94 dolāru atzīmi. Atšķirībā no ierastās valūtas Bitcoin skaits ir stingri ierobežots un tam noteikta robeža 21 miljona vienību apmērā, tāpēc digitālā nauda tiek redzēta kā alternatīva, lai izvairītos no šābrīža straujās inflācijas. Tas, kas līdz šim izskatījies drīzāk pēc kāda ar ekonomiku aizrāvušos programētāju eksperimenta, šobrīd pāriet jau nākamajā, daudz taustāmākajā fāzē. Platformas attīstītāji sākuši izgatavot arī fiziskas Bitcoin monētas, apsolīts ir pat pimais bankomāts, ko plānots uzstādīt Kiprā. Nozīmīgs solis zīmīgā vietā. Informācijas tehnoloģiju portāls Wired ziņo, ka tieši krīzes spēcīgāk skartajās valstīs Bitcoin popularitāte ir pieaugusi ļoti strauji. Spānijā, reaģējot uz krīzes saasināšanos Kiprā, tikai dažās dienās Bitcoin telefonu aplikācijas iekļuvušas starp visbiežāk lejuplādētajām aplikācijām visā valstī.

Arī ar Bitcoin saistīto Google meklējumu skaits tieši krīzes valstīs ir strauji pieaudzis. Darījumiem ar virtuālo naudu pamazām arvien vairāk durvis paver arī pats banku sektors. Līdz šim jau divas finanšu iestādes saņēmušas atļauju apkalpot Bitcoin turētāju kontus, Maltā ticis nodibināts arī pirmais Bitcoin hedžfonds. Bitcoin ceļš patiešām ir aizraujošs. Reizēm pat tiek pausts viedoklis, ka virtuālā nauda varot sabiedrībai atnest tikpat nozīmīgas pārmaiņas kā interneta attīstība, taču netrūkst arī skeptiski noskaņotu balsu, kas Bitcoin vērtības pieaugumu redz tikai kā kārtējā finanšu burbuļa pūšanu un paredz tā pārsprāgšanu jau tuvākajā laikā.

Un nav jau arī tā, ka ierastās finanšu uzraudzības iestādes, rokas klēpī salikušas, tikai noskatītos, kā tiek veidots neatkarīgs vērtību radīšanas mehānisms. ASV Finanšu ministrija, piemēram, izstrādājusi jaunu pamatnostādni, kur darījumi ar virtuālo naudu tiek traktēti kā naudas atmazgāšana. Lai kā arī beigtos Bitcoin piedzīvojums, tā lielā popularitāte skaidri norāda, ka sabiedrība strauji zaudē uzticību tradicionālajiem noguldījumu veidiem.

下篇文章
由专业人士创建。 为专业人士。
最近的代表办事处:  EXANTE LTD. (伦敦分行)
1前街,伦敦